vineri, 15 ianuarie 2010

bani, argents, money,金钱, ,soldi, деньги...


 Cred ca una din cele mai perverse, perfide si obsecene inventii umane este banul. Mi s-ar putea reprosa ca data fiind starea mea materiala, afirmatia de inceput nu este decat fructul defularii mele; si pentru ca trebuie sa raspund la o ipotetica acuzatie, spun ca aceasta stare a devenit fireasca si nu imi mai starneste nici un fel de reactie. Nu am frustrari, nu am depresii din cauza ei. Acum sa revin la subiect si sa-l dezvolt putintel.
    Momentul cand omului i-a venit nefericita idee de a creea banul fara sa-si imagineze consecintele, se plaseaza acum vreo patru mii de ani. Tot atunci se plaseaza , cred eu, verbul care va face o mare cariera de-a lungul timpului, verbul "a avea". Din acel moment, banul isi incepe perfida lucrare in lume. Specialistii spun ca la vremea aia, aurul si argintul aveau o forta simbolica puternica si erau aproape de religie si putere in tot bazinul mediteraneean. Nu voi dezvolta cum si de ce era asa, voi trece direct la momentul in care un rege lydian desacralizeaza aurul si il face sa circule sub forma de monede. Acel moment este fundamental pentru tot ce a urmat. Sub ocrotirea verbului "a avea", comertul s-a dezvoltat;ne aflam in perioada in care se pun bazele imensului imperiu al banilor. Istoria inventiilor monetare a ultimilor trei regi:  din Asia Minor Occidentala povestita de Herodot a fost confirmata de specialisti. Accentuez faptul ca odata aparuta moneda in materialitatea sa, nimic nu o va putea opri in demersul sau de dominare a indivizilor si prin ei a tot ce exista pe planeta asta.
    Se spune, de altfel, ca inventarea monezii a avut un rol la fel de important ca inventarea rotii, busolei sau tiparului. Eu spun ca rolul sau in dezvoltarea umana este inferior celorlalte, dar a reusit sa le domine si sa si le apropie.
    Banul a schimbat modul de viata al oamenilor. La inceput a fost doar o parte a cotidianului lor, iar mai apoi, a preluat conducerea. A pervertit minti si o face in continuare; a dezvoltat pana la refuz dorinta de "a avea", devenind pentru unii un scop in sine si a facut multe victime.
    Cele mai cunoscute victime ale banului sunt Iisus Christos si Juda Iscariotul. Suma= 30 de arginti. Pentru aceasta suma Iisus a fost crucificat, iar Juda s-a sinucis. Apoi, victimele se tin lant...copii care isi ucid parintii pentru mosteniri, talharii care s-au banalizat cu timpul, omoruri care fac deja parte din cotidianul nostru, minciuni care nu mai revolta pe nimeni, verticalitate pierduta, demnitate atrofiata, sunt efectele marelui si atotputernicului ban. El s-a instalat asa de bine si temeinic in universul nostru incat conceperea vietii fara bani este cel mai mare cosmar. Cei care nu il au sunt sanctionati, iar cotidianul lor este o pedeapsa continua. Cei care il au i-au devenit supusi ascultatori ca sa nu il piarda, au devenit un fel de drogati. Tot el le-a dezvoltat un fel de cinism special (a nu se confunda cu cinismul lui Diogene); ei pun un pret pe orice si oricine. Binecunoscutul citat machiavelic "scopul scuza mijloacele" este un principiu esential. Banul a devenit monarhul absolut al vietii pe aceasta planeta. Nimeni nu-i poate scapa.


    Daca "banul este ochiul dracului", umanitatea se scalda in privirile lui.

Niciun comentariu: